Apie mus
Naujienos
OK narių naujienos
Renginiai
Konkursai
OVUP
KFU

Olimpinio mėnesio 3 savaitė - Sveika mityba

Olimpinio mėnesio 3 savaitė - Sveika mityba

Vaikai dar neturi patirties, kaip stipriai valgomas maistas veikia jų sveikatą, todėl
ugdyti tinkamus mitybos įpročius tenka nuosekliai, sistemingai dirbant ir, žinoma,
įdedant daug kantrybės. Labai svarbu kalbėtis su vaikais apie sveikatą, pasakoti apie
tam tikrų produktų naudą ir kitų produktų daromą žalą. Vaikai galbūt ne iš karto, tačiau
su laiku priims ir įsidėmės, kurie produktai naudingi ir palankūs sveikatai, o kurių
derėtų vengti.
Mitybos tema yra sudėtinga todėl, kad galima rasti daug prieštaringos informacijos, o populiarios ir dažnai besikeičiančios tendencijos, tokios kaip mityba be gliuteno, be pieno produktų, mažai angliavandenių ar daug baltymų turinčios dietos gali ne tik nepadėti rasti tinkamų atsakymų, bet ir žaloti vaikų sveikatą. Todėl siekiant nepasimesti informacijos gausoje, svarbu žinoti pagrindinius vaikų mitybos principus siekiant užtikrinti pilnavertę jų mitybą. Pirmiausia, vaikams reikia baltymų. Jų vaiko organizmui reikia kur kas daugiau nei saugusiesiems. Baltymai yra taip pat gyvybiškai svarbūs kaip ir vanduo – be baltymų nėra užtikrinamas tinkamas vaiko augimas. Svarbu žinoti, jog ne visi baltymai yra lygiaverčiai – geriau siūlykite baltą mėsą (paukštieną) vietoje raudonos mėsos, taip pat riešutus, sėklas, pupeles. Geriausios biologinės vertės baltymai yra kokybiškų kiaušinių baltymuose ir piene. Vaikų mityboje turi būti ir pakankamai riebalų, kurie gaunami iš kokybiškų šaltinių, tokių kaip avokadai, žuvis, alyvuogių aliejus, kiti šalto spaudimo aliejai, riešutai, sėklos ar pieno produktai. Kai vaikas gauna pakankamai riebalų – užtikrinamas jo sotumo jausmas, sušildomas organizmas. Svarbu nepamiršti angliavandenių, kurie reikalingi energijai palaikyti. Aktyviems vaikams sudėtinių angliavandenių kiekį galima užtikrinti patiekalais iš pilno grūdo ir ankštinių kultūrų, daržovių, vaisių. Didesnė dalis tokių angliavandenių turi nemažai ląstelienos ir kitų svarbių maistinių medžiagų, kurių reikia gerai subalansuotoje mityboje. Reikia vengti tuščių angliavandenių: baltųjų ryžių, ryžių trapučių, pusryčių dribsnių, baltos duonos, skanintų jogurtų, javainių, gazuotų gėrimų ir kt.

Sveikos mitybos pagrindus vaikams šiemet pristato biomedicinos mokslų daktaras Artūras
Sujeta:

Sveika mityba I:
https://youtu.be/D9n3MhO4fpI

Sveika mityba II:
https://youtu.be/kkLEhefzDB4

Sveika mityba III:
https://youtu.be/tVfrjizbkW8

Sveika mityba IV:
https://youtu.be/7LUmnotxw9A

Sveika mityba V:
https://youtu.be/O1DI7oVoSPY

Užduotys ir veiklos:
1. Sutarkite tris-penkis pasirinktų daržovių vaizdavimo būdus pagal klasės dydį.
Pavyzdžiui – paprika: vaikas rankomis priešais save rodo didelį apskritimą, vaizduodamas
paprikos pilvuką, o juda išskėstomis kojomis ir kiek pasišokinėdamas; morka – išsitiesęs vaikas
iškelia rankas į viršų ir juda mažais mažais žingsneliais ir nuolat sukdamasis aplink save; ridikas:
vaikas juda pritūpęs ir iškėlęs rankas į viršų, taip vaizduodamas ridiko lapus; arbūzas: vaikas
atsigula ant nugaros ir suėmęs kojas rankomis ir siūbuoja tai pirmyn/atgal tai į skirtingus šonus,
tuomet atsistoja pabėgėja ir vėl gulasi ant nugaros; pievagrybis: vaikas pritūpia ir sumažina
siluetą kiek įmanoma, tada lėtai po truputį kyla aukštyn kol ištiesia rankas į viršų ir nupiešia
gražią grybo kepurėlę rankomis, tuomet pagėbėja į kitą vietą ir ten dygsta nauju grybu.
Išsiskaičiuokite ir pasiskirstykite daržovių vaidmenimis. Tuomet pagal komandą daržovės sode
– visi vaikai pradeda judėti pagal daržovei priskirtą ir sutartą judėjimo būdą. Juda padrikai po
klasę, kol jūs nepaprašote ridikų surasti paprikas, o morkų sustoti po tris ar pan. Improvizuokite.
Galite vieną vaiką paskirti sodininku, kuris eis išrauti ridikų ar morkų ar nuskinti paprikų. Tai
reiškia, kad jam prilietus daržovę vaikas-daržovė sustingsta savo vietoje ir nebejuda, kol
sodininkas neišgaudo vienos rūšies daržovių. Aktyvios pertraukėlės padeda atsipalaiduoti nuo
mokslų ir iš naujo grąžina koncentraciją!


2. Vanduo. Jo svarbą galite pademonstruoti paprastu būdu. Pasirinkite du vienodus
augalus ar gėles, pastatykite ant stalo ar ant palangės. Vaikų paprašykite vieną laistyti kasdien,
kaip ir priklauso, o kitam vandens neduoti. Po kelių dienų apžvelkite skirtumus. Vandens gavęs
augalas ar gėlė bus tiesus, tvirtas, ryškios spalvos, o štai gyvavęs be vandens – nugeibęs, gal
net pakeitęs spalvą, pradėjęs džiūti. Paaiškinkite, kad ir vaikas, negavęs pakankamai vandens,
gali imti jaustis negerai (lengva dehidratacija) – gali skaudėti galvą, pykinti, vaikas gali jaustis
pavargęs, sunkiai mąstyti. Todėl vienas iš lengviausių būdų išlikti sveikiems – gerti pakankamą
kiekį gryno vandens! Pasirūpinkite, kad klasėje visuomet būtų ąsotis su šviežiu vandeniu.


3. Pažaiskite! Užklijuokite vaikams ant kaktų po lapelį (ar raskite kitą tinkamą būdą) su
užrašyta ar nupiešta daržove ar vaisiumi. Svarbu, kad vaikas, kuriam klijuojate lapelį, jo
nematytų. Sugrupuokite vaikus po du ir paprašykite vienas kitam apibūdinti spėjamą
daržovę/vaisių nepasakant jo pavadinimo, kad kitas galėtų spėti. Svarbiausia nenaudoti paties
žodžio ar jo šaknies. Pradėti galite nuo skonio, spalvos, dydžio, formos, kur auga, koks gyvūnas
valgo, kokiame patiekale naudojamas ir pan. Pavyzdžiui, vienas vaikas bus baklažanas, kitas
turės lapelį su citrina. Baklažanas turi apibūdinti citriną taip, kad vaikas atspėtų, jog jis – citrina. O citrina turi apibūdinti baklažaną taip, kad jis atspėtų, kad jis – baklažanas. Kuo dažniau žaisite, tuo daugiau naujų sveikų produktų išmoksite. Jeigu vaikai nežino, kas tai per daržovė ar vaisius – sutarkite ženklą – vaikas ima be perstojo šokinėti į viršų – taip Jums praneša, kad nežino, kaip apibūdinti paveikslėlį/žodį lapelyje. Tuomet stabdykite žaidimą ir klauskite, kas galėtų jį apibūdinti. Jeigu tokių neatsiranda – supažindinkite su nauju žodžiu.


4. Kramtykite kartu! Ar žinote, kiek kartų reikia kramtyti į burną įsidėtą maistą?
Paspėliokite su vaikais. Tik gerai sukramtytas maistas nežaloja organizmo ir jį optimaliai
aprūpina gyvybiškai svarbiomis medžiagomis. Todėl mokykitės skaičiuoti ir kramtyti vienu
metu! Atsižvelkite į vaikų amžių, galite skaičiuoti iki 10 ir lenkti pirštus, kad pasiektumėte norimą rezultatą. Pratimą rekomenduojame atlikti pietų pertraukos metu, kai visi vaikai susėda valgyti. Pamokykite kartu skaičiuoti mintyse, tačiau padėti galite ir Jūs garsiai skaičiuodami sutartu būdu – vaikams tereikės kramtyti. Kramtyti vaikai turėtų tol, kol burnoje nebejaus maisto tekstūros. Bent sveikos mitybos savaitę kiekvienus pietus ir priešpiečius atlikite šį pratimą kartu ir ugdykite sveiką įprotį, nes nauda – begalinė. Sudėtingesnis variantas vyresniems vaikams – tegul kiekvienas suskaičiuoja, kiek kartų kramto vienodo maisto ar užkandžio kasnį, pavyzdžiui, obuolio, ir pasilyginkite. Šauniausias – didžiausias skaičius! Nepamirškite, kalbame ne apie kartus, o apie dešimtis kartų!


5. Pasimokykite su vaikais daržovių ir vaisių išvaizdos ar augimo ypatybių. Tai puikus
būdas ne tik susipažinti su vaikams dar nepažįstamomis daržovėmis, bet ir pažaisti bei pajudėti.
Sugrupuokite daržoves į kategorijas pagal vaikų amžių – pagal spalvas, pagal tipą, pagal
augimą ar pan. Pavyzdžiui, pasakykite, kad vaikams į klausimą kokios spalvos tai daržovė ar
vaisius reikės atsakyti judant, t.y. jei daržovė raudona – reikės padaryti pritūpimą, jei žalia –
iškelti rankas į viršų ir pašokti. Pradėkite nuo paprastų pavyzdžių – sakote agurkas ir vaikai
šoka į viršų, sakote pomidoras – vaikai pritūpia. Galite daržoves skirstyti į kategorijas
aukštai/žemai (aukštai – virš žemės augančios daržovės/vaisiai; žemai – augančios žemėje).
Variacijų daugybė, pasitelkite šiek tiek kūrybiškumo.
Daržovių ir vaisių skirstymo pagal spalvas pavyzdys:

Raudona:
Ridikėliai;
Raudonasis svogūnas;
Rabarbaras;
Čili pipiras;
Burokas;
Vyšnios;
Braškės;
Granatas;

Žalia:
Porai;
Cukinija;
Artišokas;
Salotos;
Salieras;
Brokolis;
Kalendra;
Šparagai;
Agrastai;

Violetinė:
Baklažanas;
Vynuogės;
Šilauogės;
Mėlynės;
Juodieji;
serbentai;
Figos;
Raudonasis kopūstas;

Geltona:
Geltonoji paprika;
Bananas;
Ananasas;
Citrina;
Kukurūzas;
Imbieras;
Voveraitės;
Melionas;
Geltonasis kivis;

Oranžinė:
Saldžioji bulvė;
Apelsinas;
Moliūgas;
Persimonas;
Mangas;
Nektarinas;
Persikas;
Morka;
Mandarinas;

Balta:
Česnakas;
Ridikas;
Pievagrybiai;
Kalafijoras;
Baltasis svogūnas;
Pastarnokas;
Kokosas;
Baltosios pupėlės;
Kopūstas.


6. Užsiauginkite ananasą klasėje! Skamba neįtikėtinai? Tam Jums tereikės klasėje
pasivaišinti sveiku ananasu ir pasitelkti šiek tiek kantrybės!
Ananaso lapus atsargiai nupjaukite nuo sveiko didelio vaisiaus, kelis apatinius lapus vertėtų
nuskinti. Pamerkite ananaso viršūnę į indą su vandeniu. Vandens inde turėtų būti nedaug –
ananasas tik vos vos turi liesti vandenį. Jei neturite tinkamo dydžio indo, tokiam rezultatui
pasiekti galite naudoti medinius dantų krapštukus. Stenkitės vandens lygį inde visuomet
palaikyti kuo vienodesnį. O patį ananasą (kol kas jo viršūnę) laikykite šiltai!
Ananasas šaknis išleidžia per 1-2 savaites. Su 2 cm ilgio šaknimis jau galima persodinti ir į
vazoną (žemės ir durpių (2:1) mišinys su trupučiu smėlio).
Ananasas mėgsta šiltas ir saulėtas vietas, visus metus turėtų būti ne mažiau nei 18 laipsnių
(jautrus šalčiui), jei klasėje itin sausas oras – reikėtų kartas nuo karto nupurkšti, o laistyti tik
kambario temperatūros vandeniu. Pamėginkite kartu su vaikais išlaukti ir pamatysite, kaip
nuostabiai auga ananasas!
Jeigu nepavyks eksperimentas su ananasu, galite bandyti dar kartą arba rinktis kitus vaisius ir
daržoves – avokadus, citrinas, apelsinus, įvairias salotas, salierus, morkas ir kt. Daugybė
daržovių gali pradėti augti tiesiog vandenyje! Papasakokite apie tai vaikams. Ir mokykite, kad
pastangos atsiperka, tik tam kartais reikia daugiau laiko ir nevalia pasiduoti.


7. Apsirūpinkite supermaistu! Pastaruoju metu jau ir prekybos centrų lentynose galime
aptikti saulėgrąžų daigų. Bet juos susidaiginti galite kartu su vaikais klasėje! Tam tereikės
saulėgrąžų su lukštais. Jos turėtų būti termiškai neapdorotos, nekepintos ir pan.
Iš vakaro užmerkite jas stiklainyje, o ryte vandenį nupilkite. Perskalauti saulėgrąžas reikėtų ryte ir vakare tol, kol pamatysite, kad jos pradėjo leisti mažas šakneles. Tai ženklas, kad metas
perkelti saulėgrąžas į padėklus su žemėmis. Žemės sluoksnis padėkluose turėtų siekti maždaug centimetrą (tinka tiek paprasta žemė, tiek maišyta su kompostu).
Supilkite pradygusias saulėgrąžas į padėklą ir paliekite. Na, o toliau tas saulėgrąžas reikėtų
užspausti kitu padėklu ir prislėgti sunkiu daiktu, kad šios nebūtų laisvos. Taip užspaustas
saulėgrąžas būtina laikyti maždaug keturias dienas! Ir būtinai laistyti kiekvieną dieną!
Padėklą su sudygusiomis saulėgrąžomis perkelkite ant palangės ir auginkite. Maždaug 7–11
auginimo dieną jau galima džiaugtis ir skanauti šviežių saulėgrąžų daigų.
Svarbu, kad saulėgrąžas reikėtų auginti iki antro vainikėlio atsiradimo, nes paskui augalas
atsiskiria nuo sėklos ir praranda savo maistines savybes. Kol jis mažas ir neturi antro vainikėlio, augalas maitinasi ir iš sėklos, ir iš žemės. Taigi, maždaug 7–11 auginimo dieną jis yra pats
maistingiausias. Saulėgrąžų daigus galima valgyti vienus, maišyti į salotas, naudoti žalių kokteilių gamybai, spausti sultis. Be kitų vitaminų, saulėgrąžų daiguose yra itin daug vitamino D, taip pat tai puikus lecitino, kuris atsakingas už riebalų apytaką kraujyje, šaltinis, be to, turi itin daug baltymų. Šie daigai ramina nervus ir normalizuoja rūgščių bei šarmų balansą virškinamajame trakte, normalizuoja kraujospūdį. Taigi, jeigu žvelgtume į saulėgrąžų daigus kaip į salotas, jie yra kur kas vertingesni už lapinius kopūstus ir špinatus, kuriems priskiriamas maistingiausiųjų ir sveikiausiųjų titulas.


8. Prisiminkite cukraus keliamą žalą ir milžiniškus jo kiekius mūsų vartojamame maiste.
Kviečiame kartoti eksperimentą, kurio metu išsirinksite penkis vaikų "skaniausius" produktus ir juos tirsite. Taip mokysitės skaityti etiketes ir suprasti, kiek iš tiesų cukraus yra vaikų
"skaniausiais" tituluojamuose produktuose. Dalyvaujantieji pirmą kartą tikriausiai rinksis
įvairius batonėlius, saldainius, bandeles ir kt. Sustatykite produktus ant stalo ir priešais juos
suberkite tiek cukraus, kiek jo yra produkte. Galite naudoti svarstykles arba arbatinius
šaukštelius. Įspėjame, rezultatai gali šokiruoti!
Rekomenduojama cukraus paros norma 7-10 m. vaikams iki yra ne daugiau kaip 24g.
Tiems, kurie su klase jau atliko šį eksperimentą, siūlome pasižiūrėti kiek kitu kampu. Tegul
vaikai nubalsuoja jų nuomone sveikesnius produktus, kuriuos jie vartoja – tai gali būti sūreliai,
jogurtai su skoniu, granola ar kiti sausi pusryčiai, natūralios sultys ir pan. Paanalizuokite šias
"sveikesnes" alternatyvas ir pasitikrinkite, ar tikrai neapsigaunate. Būtinai atsižvelkite į
suvartojimo kiekį, nes, labai tikėtina, jeigu indelyje yra 300g produkto – jis suvartojamas ne per
tris, o per du kartus. O galbūt galėsite pasidžiaugti, kad vaikai supranta, kas yra sveikatai
palankūs maisto produktai ir tokius vartoja? Pasidalinkite rezultatais su tėveliais.


9. Suorganizuokite “išvyką” į mokyklos valgyklos užkulisius. Esame tikri, kad ten dirbantys
žmonės mielai priims smalsių pradinukų klasę ir papasakos apie maisto ruošimą. Galite iš
anksto sutarti, ką maisto technologas pasakos – apie valgiaraštį pradinukams, apie maistines
medžiagas, kurių reikia, vitaminus ir mineralus ar kt. O galbūt Jus priims į virtuvę ir kartu
pagaminsite sveiką patiekalą? Kitas variantas pasikviesti sveiką gyvenseną propaguojančius
tėvelius, kad jie pasiruošę papasakotų ir pasidalintų sveikų užkandžių pavyzdžiais bei
pavaišintų kažkuo neįprastu.


10. Paprašykite vaikų atsinešti skirtingų daržovių į klasę. Suorganizuokite pakankamai
lėkščių ir įrankių. Pagal vaikų amžių nuspręskite, ar jie prisidės prie pjaustymo, tarkavimo patys, ar tai darysite Jūs. Jūsų užduotis – kiekvienoje lėkšteje sukurti veiduką iš klasėje esančių
daržovių ar vaisių dalių! Daržoves ir vaisius galima pjaustyti kubeliais, juostelėmis, trikampiais,
tarkuoti, naudoti skirtingo pjovimo tarkas, salotas plėšyti ir kt. Pasilinksminkite ir įamžinkite
visus veidukus. Jeigu vaikai didesni, galite pabandyti sukurti skirtingų emocijų veidus!
Svarbiausia – pasilinksminkite ir jokiais būdais neverskite vaikų valgyti! Bet jei kas nuspręs
sukramsnoti ausytę – tikrai nieko baisaus!
Dar ruošdami daržoves užduočiai, galite nuspręsti su vaikais tą pačią daržovę paragauti
skirtingai paruoštą – juk morka sutarkuota skirtingomis tarkomis, rodosi, keičia skonį! Ją galite
ragauti tiek tarkuotą, tiek pjaustytą girežinėliais, kubeliais, išilgomis juostelėmis ir kt. Gali būti,
kad kartu atrasite naujų skonių! Nubalsuokite, kuri daržovė kaip paruošta yra skaniausia!
Tai gali pavirsti visai kita veikla, kuriai galėsite skirti daugiau laiko. Nes ragauti galima ir
užsimerkus! Juk kai susitelkiame tik į vieną savo pojūtį, kur kas geriau galime pajusti maisto
tekstūrą ir skonį!


11. Užduokite namų darbų savaitgaliui su tėveliais: kartu sudaryti pirkinių sąrašą prieš
vienam iš šeimos narių einant į parduotuvę ar užsisakant maistą iš el.parduotuvės.
Papasakokite vaikams, kaip svarbu yra susiplanuoti pirkinius iš anksto – taip tausojame aplinką,
nes įsigyjame reikiamą kiekį maisto produktų ir vėliau jų nemetame į šiukšlių dėžę, tai padeda
neprisipirkti nereikalingų maisto produktų ir sutaupyti pinigų, be to, taip lengviau laikytis
sveikos mitybos ir formuoti tinkamus įpročius, nes turint planą – jo laikykis kur kas lengviau.
Parekomenduokite jokiais būdais neišleisti tėvelių į parduotuvę alkanų!